Glicinas

Glicinas yra viena iš dvidešimties amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei. Glicinas dalyvauja sintezuojant hemoglobiną, L-seriną, kreatiną, gliukozę, nukleino rūgštis, tulžies rūgštis, ATF, gliukagoną. Fermentas gliukagonas skatina glikogeno, laikomo kepenyse išsiskyrimą į kraujotaką ir virtimą gliukoze, kuri panaudojima energijos gamybai. Skatindamas kreatino susidarymą, glicinas didina raumenų masę. Nervų sistemoje glicinas veikia panašiai kaip gliutamatas - slopina dirgiklių plitimą. Centrinėje nervų sistemoje glicinas didina aktyvumą neuromediatorių, atsakingų už atmintį ir pažintines funkcijas. Jis padeda atpalaiduoti raumenų spastiškumą. Kepenyse glicinas naudojamas detoksikacijai ir tulžies rūgščių sintezei. Trečdalį baltymo kolageno sudaro glicinas. Glicinas reikalingas palaikyti odos struktūrą, skatina žaizdų gijimą. Glicinas pasižymi antioksidacinėmis savybėmis. Glicinas savo forma paprasčiausia iš visų amino, pasižyminti stabilumu, kas svarbu genetinei baltymų struktūrai išlaikyti. Taip pat naudojamas kaip duonos kildintojas. Glicinas daugiausiai gaminamas iš želatinos, kuri gaunama ir gyvūnų kaulų, taip pat glicino turi daugelis baltymų turinčių maisto produktų: mėsa, žuvies ir pieno produktai, pupelės. Glicinas naudojamas kaip maisto priedas duonos gaminiuose. Taip pat naudojamas kaip duonos kildintojas. Jis yra saldaus skonio. Glicino maisto priedo numeris yra E640.